15/06/2023: “ΤΟΠΩΝ ΑΙΣΘΗΣΙΣ” | ΕΓΚΑΙΝΙΑ Έκθεσης ζωγραφικής των Φίλιππου Κούτρικα και Ορφέα Μπάτσιου

Μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα εικαστικά δρώμενα, με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε την πρωτοβουλία «ΝΕΕΣ ΜAΤΙΕΣ | Σύγχρονοι, νέοι δημιουργοί» για την ανάδειξη και προώθηση νέων καλλιτεχνών στο φιλότεχνο κοινό.

Η αρχή γίνεται παρουσιάζοντας δύο νέους, ταλαντούχους ζωγράφους- τον Φίλιππο Κούτρικα (1982) και τον Ορφέα Μπάτσιο (1993). Αμφότεροι απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό τους.

Την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας της ψηφιακής εικόνας, της ανόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της τυποποιημένης οπτικής, η ζωγραφική και δη αυτή του τελάρου, επιμένουμε πως παραμένει επίκαιρη. Δίνουμε βήμα λοιπόν στους νέους δημιουργούς στη μεγάλη τους προσπάθεια για την κατάκτηση της τέχνης τους.

Κοινή αφετηρία των δύο ζωγράφων για την παρούσα έκθεση, το ελληνικό τοπίο.

Τι είναι όμως «Τοπίο»? Δεν είναι μόνο τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός τόπου, τα «φυσικά χαρακτηριστικά όπως οι αγροί, οι λόφοι, τα δάση και το νερό που διακρίνουν την μια περιοχή της γης από μια άλλη. Είναι και τα αισθητικά χαρακτηριστικά, «μια εκτεταμένη περιοχή εικόνων που παρατηρούνται από ένα συγκεκριμένο μέρος», αλλά και τα πολιτισμικά δηλ. οι άνθρωποι και η αλληλεπίδρασή τους με τον τόπο. (Wascher, 1999).

Μετά το αρχικό οπτικό ερέθισμα και την παρατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών του τόπου/τοπίου, αναπόφευκτα συντελείται και μια βιωματική σύνδεση με αυτό. Το τοπίο ξυπνά και δημιουργεί ψυχολογικές αναφορές, μνήμες, υποβάλλει συναισθήματα. Το τοπίο (ως φύση) έχει ζωή αλλά αποκτά και βαθύτερες αποχρώσεις. Να λοιπόν μια κοινή σύνδεση τόπου και ζωγραφικής- ζω (από το ζάω-ζω δηλ. ο ζωντανός, αυτός που έχει υπόσταση, ύπαρξη) + γράφω.

Τι κοινό όμως έχει ένας ελαιώνας και μια μέρα με καταιγίδα στο Σούνιο?Οι δύο ζωγράφοι δεν είναι υπαιθριστές και τα έργα τους δουλεύτηκαν μεταγενέστερα στα εργαστήριά τους. Οι πίνακές τους δεν καταγράφουν όμως απλά εικόνες από την επίσκεψη σε έναν ελαιώνα της Μεσσήνης ή μια μέρα με καταιγίδα στο Σούνιο. Επικοινωνούν ζωγραφικά την αίσθηση της μνήμης του τοπίου με όλες τις πτυχές και τα σημαίνοντα που εμπεριέχει.

Αποστασιοποιημένοι από την δυνατότητα της εύκολης καταγραφής του «κλικ» της φωτογραφικής του κινητού τηλεφώνου  (αλήθεια πόσοι από εμάς ανατρέχουμε να ξαναδούμε τις φωτογραφίες που πλέον τόσο εύκολα βγάζουμε σωρηδόν καθημερινά και πόσο αυτή η ευκολία μας στερεί την δυνατότητα μιας πραγματικής οπτικής εμπειρίας που δημιουργεί ουσιαστική μνήμη;), οι ζωγράφοι ΕΠΈΛΕΞΑΝ και αφιέρωσαν χρόνο για να ανασυνθέσουν στο τελάρο ένα ζωντανό κόσμο.

Ο χρόνος που έχει παρέλθει έχει αμβλύνει το συγκεκριμένο, οι εξονυχιστικές λεπτομέρειες παύουν να έχουν σημασία, αποκαλύπτεται μόνο το σημαντικό, το αποτύπωμα που έχει αφήσει στη μνήμη και στον ψυχισμό τους: το μεγάλο κύμα που σκάει ορμητικά στην ακτή υπό το βλέμμα του υποβλητικού ακρωτηρίου του Ναού του Ποσειδώνα, η ηρεμία του ελαιώνα, ίσως το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς κάτω από μια ελιά.

Ο Μπάτσιος μας εξομολογείται πως το έργο με το κύμα στο Σούνιο το δούλεψε μια ταραγμένη συναισθηματικά μέρα. Ενα δυναμικό έργο με εξπρεσιονιστική γραφή, πάστα πινελιά και την αντίθεση ανοιχτών και σκούρων τόνων. Η τρικυμία της ψυχής βρήκε διέξοδο στην ταραγμένη θάλασσα. Το μεγάλο ορμητικό αφρίζον κύμα με τους λευκούς και γαλάζιους τόνους, ίσως δεν είναι τελικά απειλητικό αλλά φέρνει την κάθαρση.

Ο Κούτρικας από την άλλη, αυθόρμητα και “απνευστί” ζωγράφισε τον ελαιώνα του, μια εικόνα που κουβαλάει μαζί του από παιδί στο σπίτι των καλοκαιρινών διακοπών του στη Φοινικούντα-  ένα μικρό, ιμπρεσιονιστικής ματιάς έργο, ζωγραφισμένο με μαβιά- καφέ παλέτα, ένα γλυκό ενσταντανέ μνήμης.

Η ζωγραφική πράξη μας καλεί και μας δίνει την δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε το πως “βλέπουμε” σε αυτό τον φρενήρη ψηφιακό ορυμαγδό εικόνων. Ας ελαττώσουμε λοιπόν τους ρυθμούς και εν είδει άσκησης, ας αφήσουμε ένα έργο ζωγραφικό να μας παρασύρει στους δικούς του ρυθμούς και στον δικό του κόσμο.

Φίλιππος Κούτρικας, «Ελαιώνας», λάδι σε hardboard, 20 x 30 εκ.

 

Ορφέας Μπάτσιος, «Ο Ναός του Ποσειδώνα και το μεγάλο κύμα», λάδι σε μουσαμά, 60 x 80 εκ.

Φώτης Κ. Σωτηρόπουλος

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, 18:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 15- 30 Ιουνίου 2023

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα/ Τετάρτη/ Σάββατο 10:00- 15:00 |Τρίτη/ Πέμπτη/ Παρασκευή 10:00- 20:00