Yiannis-Koutsouris_painting2
Yiannis-Koutsouris_painting
Yiannis-Koutsouris_painting3
Yiannis-Koutsouris_detail
Yiannis-Koutsouris_painting4

Γιάννης Κουτσούρης

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Κουτσούρης γεννήθηκε στην Αλίαρτο Βοιωτίας το 1944.
Σπούδασε στη σχολή ΑΤΙ (Δοξιάδη) με δασκάλους τους Α.Τάσσο, Α. Αστεριάδη, Η. Δεκουλάκο, Γ. Γεωργιάδη, Σ. Λυδάκη και παράλληλα για 3 χρόνια ήταν κοντά στο Σπύρο Βασιλείου, ως μαθητής και βοηθός.
Κατά την περίοδο των σπουδών του και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γελοιογραφία και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και περιοδικών, ενώ η κύρια δραστηριότητά του για περίπου 30 χρόνια ήταν η δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων, με τις εταιρίες «Κουνούπι» και «Κουάκ.
Από το 2OOO ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών της Ελλάδος από το 1973.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ

2OO4 Αίθουσα Τέχνης «ΠΡΊΣΜΑ», Λιβαδειά.
2OO5 «Titanium Yiayannos Gallery», Αθήνα (γλυπτική).
2OO6 Αίθουσα Τέχνης «Fine Arts Καπόπουλος», Άλιμος.
2O12 «Titanium Yiayiannos Gallery», Αθήνα.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ

Από το 1966 και μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 3 πανελλήνιες και σε περισσότερες από 3O ομαδικές εκθέσεις.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1973 1ο βραβείο ζωγραφικής στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ζωγραφικής νέων.
1973  1ο  βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου  από τον κύκλο παιδικού βιβλίου.
1973 1ο βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο 14ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διεθνές βραβείο για την ίδια ταινία το 1974 στο φεστιβάλ ταινιών
κινουμένων σχεδίων στο Zagreb.
198O Ένα από τα 1O ισότιμα βραβεία σκίτσου στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας
με τίτλο “Ενεργειακή Κρίση”.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα, στο Υπουργείο Προεδρίας, στο Μουσείο της πόλης των Αθηνών,  στις Δημοτικές Πινακοθήκες Πτολεμαίδας και Σύρου καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα

Κριτικές- δημοσιεύσεις

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, «Γιάννης Κουτσούρης- Στον παλμό των αυθεντικών ανορθόδοξων όντων»

Όντως εκπληκτικά είναι τα κατεξοχήν ποιητικά σε έμπνευση και σε εικαστική απόδοση «όντα» του Γιάννη Κουτσούρη, τα οποία ο άξιος καλλιτέχνης- από τους πρωτοπότους των κινουμένων σχεδίων στη χώρα μας- παρουσιάζει μέχρι τις 31 Μαρτίου στην γκαλερί «Titanium» (Βασιλέως Κωνσταντίνου 44).

Πρόκειται για την καινούργια ζωγραφική δουλειά του Κουτσούρη, ο οποίος γεννήθηκε στην Αλίαρτο Βοιωτίας το 1944 και μέχρι τώρα έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ατομικές εκθέσεις και δυναμική συμμετοχή σε πολλές ομαδικές, ενώ έχει τιμηθεί με τέσσερα βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Ειδικότερα, ο καλλιτέχνης- που σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη, με δασκάλους τους Τάσσο, Αστεριάδη, Δεκουλάκο, Γεωργιάδη, ενώ παράλληλα δούλεψε επί τρία χρόνια πλάι στον Σπύρο Βασιλείου- ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική και τη γελοιογραφία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Στη συνέχεια εικονογράφησε παιδικά βιβλία, ενώ η κύρια δραστηριότητά του-για τριάντα σχεδόν χρόνια- ήταν η δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων με τις εταιρείες «Κουνούπι» και «Κουάκ».

Εδώ και δώδεκα χρόνια ο Κουτσούρης ασχολείται και πάλι με τη ζωγραφική και συγχρόνως με τη γλυπτική, υλοποιώντας επαγωγικά μια απόλυτα προσωπική και γι΄ αυτό σημαίνουσα «κοινωνία» φανταστικών όντων και αντικειμένων. Από τα αναγνωρίσιμα, ημιπαραστατικά αλλά συνάμα εφοδιασμένα με το στοιχείο- στοιχειό της ανατροπής τοπία της προηγούμενης δουλειάς του, ο Κουτσούρης έχει τώρα προχωρήσει σε μια όσο γίνεται πιο δυναμική υπέρβαση των δυνατοτήτων του, για να μας προσφέρει ένα έργο «χάρμα οφθαλμών» τόσο σε χρώμα όσο και σε εύρος έμπνευσης.  Έργο που μόνο από την άποψη ενός πρωτοκόλλου δείχνει να ανταποκρίνεται στις επιταγές του υπερρεαλισμού, καθώς εδώ η αχαλίνωτη φαντασία, η αυθεντικά ποιητική έμπνευση του καλλιτέχνη, κοντολογίς η έντονη προσωπικότητά του αποδυναμώνουν κάθε ταξινόμηση και συσχετισμό.

Τα γνωστά – άγνωστα όντα της τελευταίας δουλειάς του ζωγράφου, ερεθίζοντας δημιουργικά τη φαντασία και τον ψυχισμό μας με την αινιγματικότητα που τα διακρίνει, μας πείθουν μέσ’ απ’ το δυναμισμό τους για την αυθεντικότητα της υπόστασης και της παρουσίας τους. Παρουσία που δηλώνει ένα μικρόκοσμο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση με το μακρόκοσμο, μικρόκοσμο δηλωτικό της ενέργειας που διέπει το σύμπαν. Καταργείται εδώ πράγματι το εξ ορισμού δισδιάστατο της σύνθεσης, για να υποβληθεί ένας «τρισδιάστατος» χώρος, χάρη στην εξαιρετική κινητικότητα των όσων βιώνει με τη φαντασία και τον ψυχισμό του ο καλλιτέχνης.

Αντιδραστικά σε κάθε πεζή περιγραφή, τα έργα του Κουτσούρη ανοίγουν έναν πολυσήμαντο διάλογο μαζί μας. Διάλογο που καλλιεργεί μέσα μας ανθεκτικές στο χρόνο εντυπώσεις. Όμως εκεί που ο καλλιτέχνης ξεπερνά εαυτόν είναι στα σχέδια με μολύβι, όπου, παρά την απουσία των χρωμάτων που χαρακτηρίζουν τις συνθέσεις του με ακρυλικό, διαπιστώνουμε μια ανυπέρβλητη δυναμική και έναν παλμό που, καθλως προβάλλονται στο χώρο ολόγυρα, τον «κατοικούν». Έξοχα σε έμπνευση και σε μετιέ, τα σχέδια αυτά προδίδουν έναν όντως προικισμένο δημιουργό.

(«Επίκαιρα», εύχος 127, 2012)

Για μία επαυξημένη οπτικά παρουσίαση του έργου του Γιάννη Κούτρικα επισκευθείτε το project μας στο Google Open Gallery:

 (Φωτογραφίες Γιάννη Κουτσούρη: 2013 © Φώτης Κ. Σωτηρόπουλος)